Home / Genel / Sakal Ekimi

Sakal Ekimi

Diğer konuların neredeyse hepsinde bıyığı ele aldım bu sayfayı genellikle bıyıkla birlikte yaptığımız sakal konusuna ayırdım. Saçlar kadınlara nasıl estetik bir güzellik katıyorsa erkekler içinde sakallar aynı görevi görmektedir. Sakalın yokluğu veyahut seyrekliği kişilerde estetik kaygıya neden olabilmektedir. Ayrıca çeşitli nedenlerle (kaza, darbeler vs) sakallarda oluşan boşluklarda istenmeyen görüntülere neden olmaktadır. Bu ve benzeri durumlarda sakal ekimi kurtarıcı olmaktadır.

Sakal Ekimi Nedir?

Ense, sakalın gereksiz boyun kısmı gibi bölgelerden alınan kıl köklerinin (greft) yüzün sakallı olan bölgesindeki sorunlu bölgeye nakledilmesidir.

Köselik Nedenleri ve Tedavisi

Genetik veyahut hormonal sebeplere bağlı olarak erkeklerde yüz bölgesinde kılların hiç çıkmaması yada çok seyrek çıkması durumuna köselik ismi verilmektedir. Hormonal etkiden kastedilen sakal bölgesinde bulunan kılların kalitesini arttıran hormonun yeterinden az veya hiç salgılanmamasıdır. Genetikten kastedilen ise köse bölgede kıl kökünün olmamasıdır.

Sakalların çıkması ortalama 15 16 yaşında başlayarak 21 yaşın sonuna kadar devam eden bir süreçtir. Kılların çıkmasını sağlayan hormon erkeklik hormonu yani testosteron ve DHT dediğimiz Dihidrotestosterondur. Yaşın ilerlemesi ile bu hormonlarda artış gösterir ve kıllar buna bağlı olarak gelişir. Ancak 21 yaşına kadar kıllar çıkmadı ise artık çıkmayacağı anlamına gelmektedir. Bu aşamada her zaman sonuç vermese de hormon tedavisi kısmen işe yarabilmektedir. Ancak en etkili ve kalıcı çözüm kıl kökü nakli yapılmasıdır. Özellikle genetik olarak kıl köklerinin olmaması ilaç veya hormonla tedavi edilebilecek bir durum değildir. Kılların çıkması için köklere ihtiyaç vardır ve bunun yolu ekim yapılmasıdır.

Yara; Darbe ve Ameliyat İzlerinin Kapatılması

Kıl kökleri darbe yanık gibi durumlara bağlı olarak ölebilir. Köklerin öldüğü bölgede ise sakallar çıkamaz. Bölgesine ve büyüklüğüne göre böyle bir durum estetik açıdan rahatsız edici bir görselliğe neden olabilir. Bu durum içinde en güvenli çözüm ekimdir. Kökler öldüğü için ilaç veya hormon tedavisi gibi yöntemler işe yaramayacaktır. 3 4 saat kadar bir zaman diliminde istenilen bölgeye ekimle sorun tamamen ortadan kalkmaktadır.

Sakal Kıran (Alopecia Areata)

Alopecia Areata saçların bölgesel olarak bir anda kaybolması durumudur. Diğer saç dökülmesi problemleri gibi yavaş yavaş seyretmek yerine hızlı bir şekilde kendisini gösterir. Saçkıran daha çok genç yaştaki bireyleri etkilemektedir. Sorun yalnızca kafa derisinde değil kıl kökleri bulunan her yerde meydana gelebilir. Bu durumlardan birisi de AlopeciaUniversalis yani kayıpların sakallarda olmasıdır. Alopecia sorununda dökülmeler madeni para büyüklüğünde bir alanda gerçekleşir. Dökülmelerin olduğu alandaki tüm tüyler gider ve parlak, boş bir görüntü ortaya çıkar.

Saçkıran bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ortaya çıkabilir. Bağışıklığın zayıflamasını tetikleyen stress, sıkıntı gibi durumlar saçkıran sorununu da tetiklemektedir. Sorun Squarik Asit Di Butyl Ester adlı maddeyi içere ilaçların yaklaşık 6 ay kadar düzenli bir ÅŸekilde kullanılmasıdır. Sorun Sadbe kullanımı ile büyük ölçüde çözülecektir. Sadbe’den cevap alınamazsa sakal ekimi yapılabilir ama bilinmelidir ki vücuttaki diÄŸer bütün kıllar gibi ekilenlerde de saçkıran olabilir.

Seyrek Sakal Sıklaştırma

Sakalın seyrek olması sağlık açısından önem arz etmese de sakalını uzun tutan kişilerde görsel rahatsızlık olur. Her ne kadar piyasada serum adıyla satılan bir çok şarlatan ürünü olsa da sakaldaki seyrekliği çözmenin tek yolu ekimdir.

Seyrek sakal
Sıklaştırma sonrası

Estetik

Ekim yalnızca bir soruna çözüm bulmak için değil estetik kaygıları da ortadan kaldırmak için uygulanabilir. Sakalına yeni bir form vermek isteyenler, daha gür bir sakalları olmasını isteyenler, sakalla bıyığın birleşme alanının eksik olan kısmını tamamlamak isteyenler de ekim yaptırarak istediği görünüme kavuşabilir.

Sakal Ekimi Kaç Yaşında Yapılır?

Sakalların gelişim süreci 21 yaşında tamamlanmaktadır. Bu nedenle ekim için 21 yaşın dolması beklenmelidir. Bazı kişilerde daha geç de çıkabilmektedir. Ailesindeki diğer erkeklerin sakalları daha iler yaşlarda çıktıysa beklenmelidir. Yanık, yara izlerine ekim yapılacak ise bunun için herhangi bir yaş sınırı yoktur.

Ekim Nasıl Yapılır?

Piyasada saç ekimine yönelik oldukça fazla klinik bulunmaktadır. Bu tür kliniklerde ekim FUT ismiverilen bir teknik ile yapılmaktadır. Ancak yüz bölgesindeki ekimler bundan daha farklı bir teknikle yapılmalıdır. Bu tekniğe hâkim insan sayısı da saç ekimi yapanlara nazaran daha azdır. Yüz bölgesi ekimleri doğru uygulanan FUE yöntemiyle yapılması gerekmektedir.

FUE ile Sakal Ekimi

Fue tekniğinde ekilecek kıl kişinin kendisinden alınmaktadır. Köklerin alınacağı öncelikli bölge imkan varsa sakalın gereksiz boyun ve elmacık kemiği bölgesindeki kıllar alınmaktadır. Sakal bölgesinde alınacak kıl yok ise ense kökünden alınabilir. Enseden alınan kıl kökleri sakaldakilere nazaran bir miktar daha yumuşaktır.

Kökler Nasıl Alınır?

Alım yapılacak bölgedeki kıllar örneğin saç ise bunlar kısaltılmalıdır. 2 mm uzunlukta bırakılması yeterli olacaktır. Sonrasında 0,6-0,7 mm inceliğindeki iğnelerle kök çıkarılmaktadır. İşlem mutlaka ince iğnelerle yapılmalıdır. İğnelerin kalın olması delik izleri oluşmasına neden olabilir. Tecrübesiz kişiler kalın uç kullanarak iz kalmasına neden olabilir.

Alınan kökler en kısa sürede yerine ekilmelidir. Aksi halde canlılığını kaybeder. Yani ekilecek kılların tamamı alınmak yerine belli bir sayıda alım yapılmalı, alım yapılanlar ekildikten sonra tekrar alıma devam edilmelidir. Oksijensiz kalarak ölen kökler ekilse bile bir iki hafta içerisinde dökülür ve tekrar çıkmaz.

Ekim Açısı Nasıl Olmalıdır?

Ekilen kökün açısının uygun olması işin püf noktalarından biridir. Uygun açının yakalanması oldukça önemlidir. Uygun açı verilememesi sakalların dik çıkmasına ve istenmeyen bir görüntüye neden olabilir. Ekilecek köklerin halihazırda bulunan kökler ile paralel olacak şekilde ve yaklaşık 30-35 derecelik bir açıya göre konumlandırılması gerekmektedir.

Fut tekniği ile yapılan saç ekimlerinde işlem kanal açılarak yapılmaktadır. Ancak bu yöntem kaş ve sakal için uygun değildir. Bu bölgelerde operasyon kanal açarak değil delinerek yapılmalıdır. Kanal açarken kesi yapılması iz kalmasına neden olmaktadır.

Kökler Nasıl Ekilmelidir?

Doğal bir görünüm elde edilebilmesi için köklerin delik açılarak teker teker ekilmesi gerekmektedir. Kanal açılarak çok kök içeren greft ekilmesi doğal bir görüntü elde edilmesini engeller.

Ekim İçin Ne Kadar Kıl Kökü Gerekir?

Bu sorunun kalıplaşmış bir cevabı yoktur. Sayının belirlenmesi için ekimin yapılacağı alan belli olmalıdır. Örneğin küçük bir yara izine yapılacak işlem ile hiç sakalı olmayan birine yapılacak ekimdeki kök sayısı elbette farklıdır.

Sakal Ekimi Acıtır Mı?

Tüm işlemler bölgesel uyuşturma ile yapılır. Bölge uyuşturulduğu için hiçbir acı hissedilmez. Sadece bölgesel uyuşturucu yapılırken minimal acı olur.

Ekim sonrasında oluşan kızarıklık ve sivilce benzeri görüntü yaklaşık2 4 hafta içerisinde tamamen iyileşmektedir.

Ekim Yapıldığı Anlaşılır Mı?

İşlem yukarıda bahsettiğimiz şekilde tecrübeli eller tarafından yapılırsa anlaşılmaz. Ancak ekim uygun açı ile yapılmazsa, kökler çoklu ekilirse doğaldan çok kötü görünür..

Ekim Sonrası

  • Kökler delik açılarak ekildiÄŸi, için kanama ve pıhtılaÅŸma oluÅŸmaktadır. Kana raÄŸmen banyo konusunda acele edilmemeli 48 – 72 saat kadar beklenmelidir.
  • Ekilen kıllar da normal sakallar gibi uzayacak ve tıraÅŸ edilmeye ihtiyaç duyacaktır.  TıraÅŸ olmak içinse 12. Günün beklenmesi ideal olacaktır. TıraÅŸ için 12 gün beklense de kılların tamamen vücutla uyumlu bir halde büyümesi yaklaşık olarak 6 -12 ay arası bir süreçte gerçekleÅŸmektedir.
  • Ekimden sonra 1 – 2 gün iÅŸlem yapılan bölgenin üzerine ağırlık binmeyecek ÅŸekilde yatılmalıdır.
  • Uygulama sonrasında ekilen köklerin tamamında ya da bir kısmında ÅŸok dökülme yaÅŸanmaktadır. Bu olaÄŸan bir durumdur. Ä°ÅŸlem sonrasındaki 2. – 6. Haftalar ÅŸok dökülme ile kaybedilen kıllar 4 – 8 ay içerisinde geri çıkar. Sonrasında ise normal sakalınızdan ayırt edilemeyecek ÅŸekilde büyümeye devam eder.
  • Ekilen sakallar seyrek bulunduysa 13-17. günler arasında ya da bir yılın sonunda istenilen sayıda kök yeniden ekilebilir.

 

About admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek*